ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

ČNB snížila úroky o půl procenta a pomohla fondům

Červen byl velmi přívětivý ke všem typům investorů. Ceny rostly nejen akciím, ale i dluhopisům. Smutnou výjimkou byly pouze evropské akcie, na které negativně dopadly výsledky voleb do Evropského parlamentu. Dluhopisům pomohl obecný pokles inflačních čísel a kroky centrálních bank. Ty ostatně zvedly náladu i akciovým investorům.

shutterstock_2156345751.jpg

(Očima Martina Mašáta)

Nejen analytici, ale i běžná veřejnost čekali na zasedání bankovní rady České národní banky. A udělali dobře, bankéři dodali nad očekávání větší pokles základní sazby, která byla snížena opět o půl procenta, a dostala se již na přijatelnějších 4,75 %. Jen připomínám, že ještě v prosinci byla základní sazba 7 %. Rozhodnutí bylo podpořeno jak opětovným poklesem meziroční inflace na úroveň 2,6 %, tak vcelku pomalým růstem HDP, který se pohybuje jen těsně nad nulou na úrovni 0,3 %. K prvnímu snížení sazeb od roku 2019 přistoupila i Evropská centrální banka, která ubrala čtvrt procenta z původní 4procentní sazby. Důvody jsou podobné jako v České republice a to inflace, která se již nějakou dobu pohybuje pod 3 % a umírněný růst evropské ekonomiky. Obě tyto akce měly pozitivní vliv na ceny dluhopisů, které se posunuly zřetelně výše, resp. klesly výnosy dlouhodobých dluhopisů.

Po nadprůměrné výsledkové sezóně, která nastartovala nové kolo pozitivní nálady, pomohly centrální banky prodloužit tento trend a například americký index S&P 500 přidal za červen opět významných 3,5 %. Navíc nesmíme zapomínat, že v květnu index letěl nahoru o 4,8 %, což ukazuje na obrovskou důvěru v americké akcie, a zvláště v technologické firmy, kterou jsou v posledním roce tahounem indexu.

Smutní jsou na konci června hlavně investoři do evropských akcií, které ztratily 1,8 %, což je proti vývoji v Americe dost tristní výsledek. Můžou za to volby do Evropského parlamentu, kde překvapivě silnější pozici získaly nacionalistické strany, což může ovlivnit nejen třeba zelené směřování Evropy, ale obecně i zkomplikovat jednání na evropské úrovni. Nejhůře dopadly volby ve Francii, kde výsledek vedl až k vyhlášení nových parlamentních voleb a tamní vláda se otřásá v základech. Francouzský index CAC 40 ztratil za poslední měsíc skoro 9 % své hodnoty.

Pokles inflace, nad očekávání rychlé snižování základní sazby a překvapivý výsledek evropských voleb nebyly zrovna dobré zprávy pro českou korunu. Ta během června začala svižně oslabovat a dostala se vůči euru opět na hodnotu 25 CZK/EUR. Kurz proti dolaru spadl ještě výrazněji až na 23,36 CZK/USD z hodnoty 22,76, což je oslabení o 2,6 %.

Vývoj základních sazeb v USA, EMU a České republice

Z grafu je vidět další výrazný pokles základní sazby v České republice, která se již dostala pod úroveň úroků v USA. Uvolnění měnových podmínek je u nás vcelku velmi výrazné a rychlé, což může do budoucna opět výrazněji rozhýbat například hypotéční trh či pomoci snížit úvěrové náklady firem. U evropské sazby je vidět první čtvrtprocentní snížení po 5 letech. Je to první, spíše symbolický krok Evropské centrální banky, která chtěla ukázat, že je proaktivní a vývoj inflace a výkon ekonomiky sleduje.

Výnosy 10letých státních dluhopisů za posledních 5 let

Výnosy dluhopisů v červnu mírně klesly, čemuž pomohly nejen centrální banky, ale i nižší inflace. Nicméně, v porovnání se stavem na počátku roku jsou výnosy výše, což sice vymazalo část běžného zhodnocení dluhopisů, ale zase to umožňuje investorům nastoupit do dluhopisových fondů za lepších podmínek.

Výnosy 10letých státních dluhopisů vybraných zemí eurozóny za posledních 5 let

Situace s výnosy dluhopisů v jednotlivých evropských zemích byla díky výsledku voleb velmi rozdílná. Například výnosy v „nejbezpečnější“ zemi eurozóny Německu během června klesly, ale například v Itálii v průběhu června vzrostly. Ještě hůře na tom byly dluhopisy Francie, kde investoři chtějí připlatit na úrocích mnohem více než v Německu a ceny francouzských státních dluhopisy výrazně klesly, resp. výnosy vzrostly.

Vývoj vybraných finančních indexů za posledních 5 let

Optimismus ohledně amerických akcií a konkrétně největších technologických titulů pokračoval i v červnu. Například akcie Microsoftu přidaly dalších 8 % a akcie firmy Nvidia vyskočily o více jak 10 %. Od počátku roku Nvidia vzrostly o 150 %. V kontrastu k tomuto růstu je mírný pokles evropských akcií (viz volby a nedostatek technologických lídrů) a dlouhodobé zaostávání indexu nerozvinutých zemí (problémy v Číně).

Vývoj kurzu koruny vůči euru a dolaru za 5 let

V červnu česká koruna oslabovala jak vůči dolaru, tak vůči euru. Jedním z důvodů může být snížení základní sazby, které zhoršuje atraktivitu české koruny. Lokální úroky se dostaly dokonce pod sazby v USA. ČNB kurz koruny bedlivě sleduje, protože přílišné oslabení koruny může zvýšit inflaci.

Vývoj kurzu eura vůči dolaru za 5 let

Kurz eurodolaru v poslední době hledá směr. Investoři zatím nijak nereagují na aktuální dění, kdy v Evropě už klesají sazby a v USA nikoliv. Stejně tak stranou měnových trhů stojí výsledek voleb do evropských institucí.

Optikou finančních indexů

Tabulka potvrzuje ztrátový měsíc evropských akcií, které stáhly dolů obavy z budoucího směřování Evropy, a zvláště z výsledků francouzských voleb. Na druhou stranu americké akcie pokračovaly v krasojízdě. Dobrý měsíc zažil i dluhopisový trh, kterému pomohl pokles úrokových sazeb.

Výhled

Akciové trhy letos zažívají další nadprůměrný rok. Nicméně, hlavní část výkonnosti je tažena malým počtem technologických firem. Protože je však jejich fundamentální hodnota až extrémně napnutá, očekáváme do konce roku větší volatilitu a již pouze omezený potenciál dalšího růstu.

Co se týče dluhopisových investic je situace mnohem jednoznačnější. Aktuální propad inflace umožňuje investovat do dlouhodobých dluhopisů s výnosem vysoko nad cílovou i aktuální inflací, a tedy dosahovat reálného zhodnocení peněz. Sice se asi nebude opakovat rok 2023 s výkonností přes 10 %, ale díky klesající inflaci bych očekával u dluhopisových korunových fondů zhodnocení někde kolem 6 %.

Pro investory v eurových dluhopisech je situace podobná jako v České republice, ale odráží se od nižších sazeb, a proto bych zde očekával výkonnost někde kolem 4 až 5 %.

Výkonnost korunových fondů Partners za poslední rok

Partners fondy v souladu s růstem cen akcií přidaly za červen opět nějaké to procento. Od počátku roku se jejich výkonnost pohybuje v rozmezí od 7 do 11 % v závislosti na jejich strategii. Nejvýkonnější je letos fond Partners Dividend Selection, který profituje nejvíce z nižších sazeb, což zvyšuje současnou hodnotu dividend. Meziroční zhodnocení všech akciových fondů přesahuje 13 %.

Konzervativní fondy Partners Rezerva a Partners Bond Opportunity nadále využívají vysokých úroků. Ve prospěch dluhopisového fondu hovořilo v červnu přecenění cen dluhopisů výše díky poklesu jejich výnosů. Na druhou stranu se od počátku roku dařilo lépe fondu Rezerva, který odráží aktuální krátkodobou sazbu České národní banky. Dluhopisový fond Partners Bond Opportunity začal rok pomaleji s tím, jak v průměru výnosy dlouhodobých dluhopisů rostly, resp. jejich ceny klesaly.

Vyvážené fondy Partners Universe kombinují výhody obou čistých strategií, jak akciové, tak dluhopisové, a při silně diverzifikovaném riziku dosáhly v červnu na výkonnosti přes 1 %.

Fond Double Speed rizikový se svojí specifickou strategií přidal za červen pouze 1,3 %, což je dáno jeho týdenním oceňováním. Za posledních 12 měsíců přesahuje jeho výkonnost 25 %.

Výkonnost eurových fondů Partners za poslední rok

Akciový fond Simplea Global Equity ESG v souladu s růstem cen akcií přidal za červen přes 2 % a od počátku roku jeho výkonnost dosahuje 9 %.

Konzervativní dluhopisový fond Simplea Euro Bond Opportunity nadále využívá vysokých úroků. V jeho prospěch hovořilo v červnu přecenění cen německých dluhopisů výše díky poklesu jejich výnosů. Na druhou stranu dluhopisový fond Simplea Euro Bond Opportunity začal rok pomaleji s tím, jak v průměru výnosy dlouhodobých dluhopisů rostly, resp. jejich ceny klesaly.

Fond Double Speed rizikový se svojí specifickou strategií přidal za červen pouze 1,1 %, což je dáno jeho týdenním oceňováním. Za posledních 12 měsíců přesahuje jeho výkonnost 25 %.

 

Autor: Martin Mašát, portfolio manažer, Partners investiční společnost